С публикация на официалния си сайт бившият премиер Симеон Сакскобургготски потвърждава факта,

...
С публикация на официалния си сайт бившият премиер Симеон Сакскобургготски потвърждава факта,
Коментари Харесай

Сакскобургготски се снима с митрополит Антоний и Митрофанова

С обява на формалния си уебсайт някогашният премиер Симеон Сакскобургготски потвърждава обстоятелството, че през вчерашния ден се се състояла негова среща с волоколамския митрополит Антоний.

" Н.В. Цар Симеон II одобри в двореца " Врана " волоколамския митрополит Антоний " е заглавието на обявата. На оповестеното изображение се вижда и съветския дипломат у нас Елеонора Митрофанова.

Посочва се, че делегацията е от Руската православна черква, която е в София за 70-годишнината на Подворието и празника на храма " Св. Николай Мирикийски ". На срещата са участвали и предстоятелят на Подворието архимандрит Васиан Змеев, протоиерей Игор Якимчук и духовник Александър Ершов.

Митрополит Антоний е поднесъл приветствие от името на светейшия патриарх Московски и всеруски Кирил, като е отбелязал приноса на Симеон Сакскобургготски за съхранението на единството на Българската православна черква и укрепването на позициите й в българското общество.

Симеон Сакскобургготски е изпратил благопожелания до главата на Руската черква патриарх Кирил.

Гостите са разгледали православния параклис в Двореца " Врана " и са се помолили за здравето на Царския дом и българския народ.

Посещението на митрополит Антоний и службата в Руската черква в София провокираха безредици. Руската делегация бе посрещната от дребен, само че гръмък митинг против изявата.

От " Демократична България " желаеха още през вчерашния ден в Народното събрание да бъде изяснено по какъв начин митрополит Антоний е влязал у нас. Също по този начин видяха в идването на волоколамския митрополит Антоний, който пое функционалностите на външен министър на Московската патриаршия, застрашаване на националната сигурност и напън за признание на църквата в Скопие.

Според журналиста Горан Благоев Синодът ни е знаел, че Антоний е в България.  " Официалната информация е, че Антоний е в България по покана на предстоятеля на Руското подворие архимандрит Васиан Змеев, който е негов зависещ. Но това става с благословията на партиарх Неофит. Съдейки по тази информация на синодалния уебсайт Синодът е знаел, че Антоний идва в България и е дал позволение и одобрение и неслучайно в литургията е взел участие старши синодален член, какъвто е Ловчанският митрополит Гавриил ".

Журналистът Горан Благоев счита, че евентуално за визитата са знаели и в президентството.

" Въпросът е какво ще работи той тук ", задава въпрос Горан Благоев разяснявайки литургията в Руската черква в София. Знаково е, че освен Митрофанова на литургията са участвали върховен посланик от посолството на Беларус и посланици от Македония и Сърбия.

Според журналиста това по-скоро значи опит за някаква работа, обвързвана с балканското въздействие на Русия. Той се базира и на " прокраднала се информация ", че представителят на Руската патриаршия в София, какъвто имаме от години, в този момент става представител и за Северна Македония. Това е процедура и от наша позиция може да ни поласкае, че се признава близостта сред българи и македонци, само че е проблем, защото този руски представител няма да работи за българо-македонските ползи, а са съветските ползи.

В коментар за съветска медия по-късно през деня посланик Елеонора Митрофанова се оплака от блокирането на служебния й автомобил от протестиращите край Руската черква в София и въпреки и да признава, че обстановката не е съставлява заплаха, то декларира, че заплаха витае във въздуха.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР